Tuesday, August 10, 2010

螄蚶 cockles
ข้าด - kaao pat 炒飯
ผัดไทย - pad thai 泰式炒粿條
ทอดมันกุ้ง - tod mun goong 炸蝦餅
ผัดคะน้าปลาเค็ม - pat ka naa bplaa kem 鹹魚炒芥藍菜
ไก่ห่อใบเตย - gai hor bai dtoie 香蘭葉包雞
หมูย่าง - Koh Moo Yang 炭燒豬頸肉
ไก่ย่าง - gai yaang 泰式烤雞
ส้มตำ - som dtam 青木瓜沙拉
ยำเนื้อย่าง - yum nuer yang 涼拌烤牛肉
กุ้งแช่น้ำปลา - goong chae nam bplaa 魚露生蝦
แกงเขียวหวาน - gaeng kieow waan 綠咖哩
แกงกะหรี่ไก่ - gang gari 黃咖哩
แกงเผ็ด - gaeng pet 紅咖哩
以上三種咖哩的字尾,自行加上喜歡的肉類 (เนื้อ neua 牛,ไก่ gai 雞,หมู moo 豬)
(1) sen yai (rice river noodles) – this is a wide flat noodle made from white rice flour
(2) sen mee (rice vermicelli) – a small wiry looking rice flour noodle
(3) sen lek (jantaboon noodles) – a medium flat rice flour noodle
(4) ba mee – an egg and wheat flour noodle
(5) wun sen (cellophane noodle) – a very thin, very wiry, translucent soya bean flour noodle
ก๋วยเตี๋ยว guay-dtieow Noodles
เส้นใหญ่ sen yai Flat Noodle wide about 2-3 cms.
เส้นเล็ก sen lek Flat Noodle wide about 4-5 mms.
เส้นหมี่ sen mee Flat Noodle wide about 1-2 mms.
บะหมี่ ba-mee Egg Noodle
เกี๊ยว gieow Wonton
ลูกชิ้น look chin Meat Ball
แห้ง haeng Dry (no soup)
น้ำ naam with Soup

naam chaa tea
chaa yen ice tea
Some recognized brands of pre mixed tea: ชาตรามือ (Cha Dtra Meu), ชาเทพพนม (Cha Thep Phanom).

No comments: